programozós ünnepek

                                                                                                                                                                                                                                                                                       


közeleg az év vége, ilyenkor egyre gyakrabban vannak ünnepek. nincs ez másként a programozás területén sem.itt van rögtön a programozás ünnepe. ezt december 17.-én ünnepeljük. a legenda szerint asszemb linát a programozás védőszentjét december 7.-én meglátogatta a mikulás. ezt követően egyre sűrűbben. például december 12.-én már nyolcszor is egy nap. az történt ugyanis, hogy asszemb lina végtelen ciklusba került. emiatt december 17.-én este elvérzett. hogy megemlékezzünk vértanúságáról, ezen a napon tartjuk a programozás ünnepét, amit a hagyomány szerint programozás nélkül illik tölteni. az eseményt 2007 óta magyarországon is megtartják.

kicsit korábban tartjuk a programozók napját. ennek dátuma két nap között változik, attól függően hogy szökőév van, vagy sem. tehát szeptember 12.-én vagy szeptember 13.-án van az év 256. napja, amit programozók napjaként tartunk számon. az esménynek dedikált honlapja is van itt: http://www.programmerday.info/

mostanában a kettő között van időben a békés programozás napja, melynek időpontja több tényezőtől is függ. ez a nap 2015-ben december 13. lássuk hogyan is kell meghatározni az időpontját.

a kiszámítása viszonylag egyszerű. veszed a programozás ünnepét (december 17) illetve hogy ez milyen napra esik (2015-ben csütörtök), a hét hanyadik napjára (hétfő=0, így 2015-ben ez 3)

ezt felszorzod 1021-el, vagy 2039-el (mivel ez a legnagyobb 1024 vagy 2048 alatti prím), ami attól függ, hogy nincs szökőév vagy van. (tehát 2015-ben 1021-el kell szorozni)

veszed az aktuális évszám és 251-el képzett maradékát (ez 2015-ben 7) ha nulla lenne akkor 251-et kell használni a következő számításhoz.

ezzel a számmal képzel maradékot a korábbi 1021-el vagy 2039-el történt szorzatból (3*1021 mod 7=4)

ezt az eredményt levonod december 17-ből. (december 13)

már majdnem meg is vagyunk, de ha az év 16-al osztható, mint például jövőre, akkor adjunk hozzá 2 napot, ha viszont csak 8-al osztható és 16-al nem az év, akkor vonjunk le egy napot, amúgy maradjon az amit kiszámoltunk

és hogyan lehet ünnepelni? bárhogy! íme néhány ötlet az ünnepléshez:

díszíts fel egy fát egyesekkel és nullákkal, hogy legyen bináris fád.

készíts ascii art-os üdvözlőkártyákat

igyál egy programozó témájú koktélt

rendezz egyet, vagy vegyél részt szóvicc versenyen.Kód újratöltése
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                        megvan a véleményem, nincs egyedi nevem, mit tegyek?, használati útmutató nőkhöz, ne vedd el a fókuszt, alternatív csirkehúsleves, metaüzenet, miért hazudott?, érintőkábel, hogy hívnak?, te cigány vagy?, Ezek menthetetlenek, két hónap, programozós ünnepek, a rövidítésekről, a programozás törvényei, az időutazás és az időzónák kapcsolata, Téged ma mivel húztak le?, Itt vannak az új villamosok, Nincs értelme az örök életnek., sztárvendég beharangozó, mobilalkalmazás menekülteknek, az igazság, nincs nincs, buzik, félreérthetetlen bizonyíték a globális felmelegedésre, rutyóka, a gépek lázadása, máv hó zrt, társkeresős logikai feladvány, ezt én meguntam, a vízválogató, 0da81467f1fe8ed61b9c42725e362653 - 11111011111, ux, GYK, az esőkabát a szárazság ellen, pártatlanul, megbeszélések, 70, terpesz, a két legnagyobb piaci rés az offline üzenetkézbesítés terén, mennyire borzasztóan sok idő tellik el két péntek között?, novenber, rossz ötlet, a világról alkotott indokolatlanul hibás elméletek közül az egyik
« <  > »